Idealna na potreningowe śniadanie. Jest łatwa w
przygotowaniu, sycąca i dość uniwersalna – możesz dodać do niej ulubione składniki i dostosować do Twoich
upodobań.
Przygotuj
się:
5 lub 6 jajek
50 g wędzonego łososia
2 pomidory
szczypiorek
świeże zioła do wyboru m.in.:
listki kolendry, tymianku, bazylii,
garść szpinaku typu baby
1 mała cebula
sól i pieprz
odrobina oliwy
Zrób mnie:
umyj szpinak i sparz wrzątkiem. Na średnim ogniu
rozgrzej patelnię z oliwą. Podsmaż cebulkę dymkę a następnie dodaj liście
szpinaku. Po ok. dwóch minutach smażenia odstaw z ognia.
Ubij jajka z szczyptą soli i pieprzu w dużej misie. Dorzuć szczypiorek i wszystkie
zioła, na które masz ochotę, a na końcu dodaj smażony szpinak z cebulką i
wymieszaj.
Ponownie rozgrzej patelnię z oliwą, połóż dość plasterki pomidora, zmniejsz
ogień i chwilkę podsmaż. Wlej masę
jajeczną z ziołami powierzchnię, dodaj pokrojonego łososia . Od czasu do czasu
potrząsaj patelnią. Smaż na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta.
Po 5 min. możesz przykryć patelnię pokrywką.
A teraz zjedz mnie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz