czwartek, 4 lutego 2016

Frittata z łososiem

Idealna na potreningowe śniadanie. Jest łatwa w przygotowaniu, sycąca i dość uniwersalna – możesz dodać do niej  ulubione składniki i dostosować do Twoich upodobań.
 
 
Przygotuj się:
5 lub 6 jajek
50 g wędzonego łososia
2 pomidory
szczypiorek
świeże zioła do wyboru m.in.: listki kolendry, tymianku, bazylii,
garść szpinaku typu baby
1 mała cebula
sól i pieprz
odrobina oliwy
Zrób mnie:
umyj szpinak i sparz wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z oliwą. Podsmaż cebulkę dymkę a następnie dodaj liście szpinaku. Po ok. dwóch minutach smażenia odstaw z ognia.
Ubij jajka z szczyptą soli i pieprzu w dużej misie. Dorzuć szczypiorek i wszystkie zioła, na które masz ochotę, a na końcu dodaj smażony szpinak z cebulką i wymieszaj.
Ponownie rozgrzej patelnię z oliwą, połóż dość plasterki pomidora, zmniejsz ogień i  chwilkę podsmaż. Wlej masę jajeczną z ziołami powierzchnię, dodaj pokrojonego łososia . Od czasu do czasu potrząsaj patelnią. Smaż na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możesz przykryć patelnię pokrywką. 
A teraz zjedz mnie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz