czwartek, 18 lutego 2016

Udziec indyka pieczony w soku z pomarańczy



























Przygotuj się:
udziec z indyka
2 łyżeczki musztardy Dijon
sok z dwóch pomarańczy
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka lubczyki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżki oleju 
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka octu balsamicznego

Zrób mnie:
przygotuj marynatę do mięsa dzień lub przynajmniej kilka godzin przed pieczeniem. Wytnij kość, umyj udziec i osusz mięso na papierowym ręczniku. W misce wymieszaj musztardę z octem i olejem, dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz pozostałe zioła i przyprawy. Wetrzyj marynatę w mięso, przykryj je i wstaw do lodówki na noc (jeśli bardzo Ci się śpieszy – pokrój mięso na porcje i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin). Przed pieczeniem wyjmij listek laurowy i ziele angielskie, mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia). Po godzinie możesz zmniejszyć temp. do 180°C i ostrożnie rozpruć rękaw, by indyk się zarumienił. Od czasu do czasu polej go aromatycznym sosem.
Pieczenie indyka to świetna ekologiczna i ekonomiczna okazja, by wykorzystać wysoką temperaturę w piekarniku i zrobić pieczone ziemniaczki. Wystarczy dodać do obranych ziemniaków ulubione zioła, odrobinę oleju i ułożyć je obok indyka na godzinę.  
Upieczony udziec pokrój w plastry i podaj z ziołowymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz